Tunelurile subterane de sub Londra. Misterul lor a fost dezvaluit

Tunelurile subterane de sub Londra. Misterul lor a fost dezvaluit
Tunelurile subterane de sub Londra. Misterul lor a fost dezvaluit

Tunelurile subterane de sub Londra, din Marea Britanie, au fost o sursa de fascinatie si mister pentru zeci de ani. Cu toate acestea, pana de curand, autoritatile au ramas in mod evident tacute in ceea ce le priveste.

In 2017, datele publicate din Registrul funciar au dezvaluit 4 milioane de km de retele si linii de telecomunicatii sub Londra. Dintre ele, multe au fost construite in secret de Posta, British Telecom si Ministerul Apararii.

Tunelurile subterane de sub Londra sunt o capsula a timpului uimitoare

Tunelurile subterane de sub Londra si camerele subterane din epoca Razboiului Rece, in numar de cateva sute, au alimentat zvonuri si legende pentru mai multe decenii. Cu toate acestea, pana de curand, autoritatile au pastrat tacerea cu privire la acestea. Multe au fost detinute de Ministerul Apararii si niciodata recunoscute public.

Cea mai interesanta descoperire a fost cea a tunelului secret al Postmasterului General aflat sub centrul guvernului. A fost construit pentru a proteja utilajele si comunicatiile de amenintarea cu bombele atomice din Razboiul Rece. Buncarul iese in subsolul Biroului Vechiului Razboi, folosit odinioara de Winston Churchill. In 2014, lantul hotelier Raffles a cumparat de la Ministerul Apararii cladirea listata cu gradul II de 54.000 mp, cu 350 de milioane de lire sterline. Numit “The OWO”, reperul londonez se va deschide ca hotel in 2022.

Sisteme secrete de acces

Mai mult de 30 de angrenaje si o duzina de ascensoare, care se intind de la sectiunea de clasa muncitoare East End, pana in inima Whitehall, conecteaza tunelul Postmaster General la tunelurile subterane de sub Londra. Aceasta ofera acces discret in cladirile guvernamentale si centralele telefonice.

La mica distanta de Whitehall se afla o centrala telefonica rezistenta la bombe, aflata adanc sub strada High Holborn. A fost construita initial ca adapost guvernamental de raid aerian la nivel adanc, la inceputul anilor 1940. A fost un centru secret cu peste 200 de ingineri, din anii ’60 pana in anii ’80. Adapostul cu doua tuneluri a fost extins prin adaugarea a patru tuneluri perpendiculare cu cele initiale, pentru a deveni punctul de terminare a primului cablu telefonic transatlantic. Era suficient de spatios pentru un restaurant pentru personal, un bar de ceai, o sala de jocuri si un bar autorizat. Barul sau se crede a fi cel mai adanc din Marea Britanie, situat la aproximativ 60 de metri sub nivelul strazii, sub statia de metrou Chancery Lane.

Plimbare cu final neasteptat

Desi nu exista acces public catre niciunul dintre tunelurile subterane de sub Londra, exista un buncar subteran in Whitehall pe care publicul il poate vedea: Cabinet War Rooms , deschis vizitatorilor in 1984. Ceea ce nimeni nu stia pana acum, totusi, este ca era posibil sa te plimbi aproximativ 6 km prin tunel pana la Bethnal Green Road, E1, pentru a iesi dintr-un put de acces pe un scuar in mijlocul unei autostrazi publice.


Sursa: BBC
Foto: