Un iesean a gasit in Siret o comoara de 400.000 de euro. A luat-o acasa, dar a fost lovit parca de un blestem. Ce a patit barbatul

Un iesean a gasit in Siret o comoara de 400.000 de euro. A luat-o acasa, dar a fost lovit parca de un blestem. Ce a patit barbatul
Un iesean a gasit in Siret o comoara de 400.000 de euro. A luat-o acasa, dar a fost lovit parca de un blestem. Ce a patit barbatul

Un iesean a gasit in Siret o comoara in valoare de aproximativ 400.000 de euro. Multi s-ar bucura sa se intample asa ceva, dar povestea lui Radu Z. nu are un final fericit. Intr-o zi, omul a descoperit un coif de razboinic, care este vechi de 2.500 de ani. Specialistii din domeniu i-au aproximat valoarea la cel putin cateva sute de mii de euro.

Barbatul ar fi putut primi o adevarata avere, din partea statului. Mai precis 100.000 de euro, pentru descoperirea acestui artefact, insa a facut o greseala care il poate costa scump acum. S-a trezit cu un dosar penal si trebuie sa se prezinte in fata anchetatorilor. Fermierul in varsta de 51 de ani este din comuna A.I. Cuza, din judetul Iasi.

Un iesean a gasit in Siret o comoara de 400.000 de euro. Ce a patit apoi

Dupa ce a fost la scaldat in Siret, in urma cu 3 ani, a gasit acel coif valoros. L-a dus la postul de Politie, sustine el, dar agentii nu l-au ajutat in vreun fel. Ulterior, l-a luat acasa si l-a pus in pod, a declarat el pentru Ziarul de Iasi.

„Am gasit coiful pe la ora 14, apoi in jur de ora 15 am mers la postul de politie. Am aratat sefului de post ce am gasit. Acesta mi-a spus ca nu nu stie ce este. I-am dat idea ca as putea duce coiful la muzeul de la Ruginoasa, poate iau vreo rasplata pe el… Stiam ca statul iti ofera ceva daca gasesti un lucru de valoare, istoric. Mi-a spus ca nu stie ce sa zica. Drept urmare, am dus coiful acasa. L-am pus in pod”, a declarat fermierul pentru sursa citata anterior.

Citeste si: Descoperirea facuta de vamesii din Vaslui la verificarea acestui Lexus. Au ramas fara cuvinte

Un iesean a gasit in Siret o comoara. Comisarul Vitalie Josanu, din cadrul IPJ Neamt, sustine ca trebuia sa il predea autoritatilor in terment de 72 de ore. Doar asa ar fi putut sa primeasca si recompensa uriasa: „Avea obligatia de a declara bunul gasit in 72 de ore. Asa prevede legislatia. Artefactul a fost gasit in urma unei autosesizari a Politiei Patrimoniu din Neamt”.

Se pare totusi ca nici barbatul nu ar fi fost complet onest in declaratii, dupa cum aveau sa afle jurnalistii. El l-ar fi gasit, de fapt, mai devreme decat a sustinut oficial. L-a dus intr-adevar la Politie, dar agentii nu au stiut sa il indrume asa cum trebuie. Mai mult decat atat, se pare ca acest artefact este aproape unicat in Europa.

Citeste si: Descoperire terifiantă într-un telefon ascuns în perete. I-a înghețat sângele când l-a desfăcut

Ce s-a intamplat, de fapt, cu comoara gasita in Siret

Un iesean a gasit in Siret o comoara. Alte coifuri asemanatoare au fost descoperite doar in bucati, pana acum. Dupa ce l-a luat acasa, ieseanul a incercat sa il vanda unei persoane, dar nu s-au inteles la un pret final. Atunci l-a pus la vanzare pe Facebook, iar postarea de atunci a fost distribuita iar in anul 2020, atunci cand s-au autosesizat si autoritatile.

Politistii au perchezitionat casa ghinionistului iesean, iar acum s-a ales si cu un dosar penal. In cazul celor care gasesc o astfel de comoara si o predau la timp, se poate acorda o rasplata de pana la 15% din valoarea bunurilor descoperite. Aceasta este stabilita de catre expertii acreditati de Ministerul Culturii din tara noastra.