E sezonul legumelor fermemtate! Romanii adora sa manance legume murate pe care cei mai gospodari le-au pus inca de la inceputul toamnei. Iarna e perioada potrivita pentru acestea, mai ales ca merg de minune cu mancarurile grase si traditionale pe care le avem in meniu. Cum ar trebui sa o prepare toata lumea? Un ingredient deosebit face diferenta la varza murata.

Varza murata: un ingredient face diferenta si-ti aduce aminte de copilarie

Pe cate bordeie, atatea obiceie, spune zicala populara. Chiar asa si este! Varza murata difera in functie de zona unde e facuta. Majoritatea au totusi la baza aceleasi ingrediente precum: bete de marar, boabe de piper, radacina de hrean, boabe de mustar sau sare mare, dar exista un ingredient secret care te duce cu gandul direct la anii copilariei. Mai exact, batranele de la tara care au tinut cu sfintenie pasii stiuti din mama in fiica pun la varza murata gutui. Poti sa le feliezi sau sa le pui bucati mai mari impreuna cu capatanile de varza atunci cand te pui pe treaba.

De ce ai nevoie?
-25 kg varză (16 verze potrivite)
-4 legături mărar uscat
-2 legături cimbru uscat
-1 ştiulete porumb uscat
-3 mere
-2 gutui
-5-6 rădăcini hrean grosuţe
-sare grunjoasa (vrac) – o lingură la un litru de apă caldă.

Ingredientul care face diferenta cand vine vorba de varza murata – gutuile

Pentru un butoi de 30 de litri

-10-11 verze de mărime medie (niciodată nu mi-au intrat mai multe, dar s-a întâmplat să intre mai puține la volumul de 30 de litri, cum ar fi 8-9)
-15-18 de grame de sare grunjoasă, neiodată, specială pentru murături/fiecare litru de volum al recipientului, adică minimum 450 de grame, maximum 540 de grame de sare la -cei 30 de litri ai noștri (cereți sarea pentru murături în magazin, e un produs de sezon care se găsește de cumpărat doar în această perioadă)
bețe de cimbru și mărar uscate
-2-3 foi de dafin uscate
-2-3 fire de hrean (cu mențiunea că hreanul are calitatea de a menține murăturile crocante, dacă vreți ca varza să se înmoaie bine, renunțați la el)
-opțional: gutui, o mână de boabe de porumb, mere (eu nu am folosit niciodată, soacră-mea folosește porumb care ajută la o fermentare mai rapidă și dă și o culoare galbenă)
-opțional: o varză roșie mică sau o o sfeclă roșie, dacă doriți o varză murată cu tentă rozalie, cum e cea din imaginea de mai sus (Sursa: lauralaurentiu.ro)