Un român care făcea scufundări la Costinești a dat de un rechin din specia „căinele de mare”. Putina lume stie ca si in Marea Neagra se gasesc rechini, dupa cum sustine un instructor de scufundari.

Povestea celor două femei care au fost ucise de rechini în Marea Roșie a făcut înconjurul lumii. Victimele și-au găsit sfârșitul pe plajele din Egipt, care au fost și închise de către autorități pentru o perioadă scurtă de vreme.

Dragoș Popescu relatează experiența care l-a marcat chiar de la prima sa ședință de scufundări, la Costinești.

Întâmplarea datează din 2017, atunci când a văzut un rechin în timp ce se afla în apă. „La scufundările în Marea Neagră, orice vietate marină mai mare decât guvidul este ceva special, şi dacă ai norocul să poţi surprinde apariţia, poţi apoi identifica specia pentru a o adăuga în lista frumuseţilor văzute la scufundări în România“, explică Dragoș Popescu, notează Adevărul.

Instructorul de scufundări spune că, inițial, nu și-a dat seama ce formă de viață se îndreaptă spre el, dar mai apoi a realizat că este vorba despre un rechin numit și „Câine de mare”.

„Nu mă aşteptam la asemenea întâlnire, şi pentru că eram pe final de prima scufundare, doream să păstrez acumulatorii în stare bună pentru o a doua scufundare la una dintre epavele de lângă digul de Nord al portului Agigea.

Atât GoPro-ul, cât şi luminile erau oprite şi singurul pornit era aparatul foto, carcasa acestuia neavând buton on/off. Îmi amintesc şi acum ce gânduri mi-au trecut rapid prin minte: dacă pornesc luminile, se sperie, dacă pornesc GoPro-ul, acesta scoate câteva sunete ascuţite şi se sperie. Aşa că am încercat să fac câteva poze“, mai spune el.

Dragoș Popescu spune că în Marea Neagră nu trăiesc rechini periculoși, care atacă omul, ei neavând mai mult de 1,80 metri lungime.

„Am fost uimit, nu îmi venea să cred că sunt atât de norocos încât să întâlnesc un rechin în Marea Neagră. Cu siguranţă a fost o întâlnire norocoasă şi neaşteptată, cu cât rechinii se apropie de ţărm şi trăiesc pe fundul mării. Speciile de rechin din Marea Neagră nu trec de 1,80 metri lungime şi nici nu sunt periculoase întrucât nu atacă omul. Eu atunci mă aflam cam la o adâncime de 10 – 20 de metri, iar în acea zonă fundul mării coboară până la 32 – 34 metri“, mai mărturiseşte instructorul de scufundări.