Vortexul polar loveste crunt Romania! Amenintarea meteo care a devastat deja Europa

Vortexul polar loveste crunt Romania! Amenintarea meteo care a devastat deja Europa
Vortexul polar loveste crunt Romania! Amenintarea meteo care a devastat deja Europa

Vortexul polar loveste crunt Romania, avertizeaza specialistii. Inceputul anului 2021 a adus viscole, temperaturi extrem de scazute si fenomene meteo extreme, precum cele din Spania. Influenta incalzirii globale se resimte, iar anotimpurile nu mai sunt ceea ce erau odata. In loc sa avem zapada de Sarbatori, Craciunul a venit cu temperaturi de primavara.

Citeste si: Prognoza meteo ANM pentru lunile: decembrie, ianuarie, februarie. Temperaturi sub -25 de grade Celsius

In aceasta perioada insa, ninsorile viscolite au maturat multe zone din tara, iar in urmatoarele zile temperaturile vor scadea dramatic. Acest fenomen meteo care a devastat deja Europa loveste si tara noastra. Gradele din termometre vor fi sub limita normala pentru aceasta perioada. Iarna blanda devine o amintire pentru europeni in zilele ce urmeaza.

Ce este, de fapt, vortexul polar

Vortexul polar este un ciclon persistent, de mare anvergura, care este situat la cei doi poli ai Pamantului. Cand se manifesta, aduce o racire accentuata a vremii. Se afla in troposfera medie si superioara, putand sa ajunga pana la stratosfera. Reprezinta, de fapt, o componenta a frontului polar, informeaza spynews.ro.

Citeste si: Ce dieta tine Busu de la Meteo. Asa vrea Florin Busuioc sa slabeasca 20 de kilograme

Este un fenomen tranzitoriu si, contrar credintelor populare, nu este deloc rar. El duce la o scadere foarte brusca si violenta a temperaturilor. S-a mai petrecut si in anul 2014, atunci cand s-au inregistrat chiar si -27 de grade Celsius. In tara noastra, abia au inceput ninsorile, viscolul si poleiul, insa gerul urmeaza sa fie si mai puternic.

Cum se realizeaza prognozele meteo ANM

“Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor”, informeaza meteorologii.